Blog Single

07 ное.

Среща на министрите на туризма се състоя в Лондон

image-4

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев участва в срещата на министрите на туризма, проведена по време на международното туристическо изложение World Travel Market в Лондон. Събитието бе открито и проведено под председателството на Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ), която бе съорганизатор на срещата на високо равнище.

Тема на тазгодишния форум бе „Туризъм и мегасъбития: Изграждане на трайно наследство“. Основните изводи, до които стигнаха министрите, бяха, че провеждането на всяко голямо събитие като олимпиада, световно първенство, световна купа са естествена реклама за приемащата страна и трябва да се използват за максимално промотиране на туризма. За пример бяха посочени първенствата в Пекин, Сочи и Барселона, които носят средства на съответните държави и помагат да се решават ключови проблеми, свързани с инфраструктура, пречиствателни станции, хотелска бази и други. “Всяко спортно или културно събитие, всеки конгрес изгражда своеобразен бранд на приемащата страна, регион или град“, подчерта генералният секретар на СОТ Талеб Рифай.

 

Министрите се обединиха около три ключови сфери: логистика, сигурност и обслужване, които определят по-нататъшното развитие на туризма както на глобално, така и на национално и регионално ниво.Обсъдена бе и нарастващата роля на туристическото райониране, където спецификата на регионите с типичните за тях продукти ще привличат самостоятелна аудитория.

На състояла се среща между генералния секретар на СОТ и заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев бе обсъдено повторно посещение на Талеб Рифай в България, както и продължаване на успешното сътрудничество по разработване на националния мастер план на българската туристическа индустрия, в това число въвеждането на системата ЕСТИ. Обсъдена бе и възможността български студенти, изучаващи специалност туризъм, да имат стажове в Световната организация по туризъм. По време на своята официална визита в България  Талеб Рифай бе удостоен с почетното звание “доктор хонорис кауза“ на Университета за национално и световно стопанство и СОТ осигури незабавен и безплатен достъп на българския университет до собствените си статистически и информационни архиви.

източник: www.infotourism.net

снимка: www.infotourism.net

Related Posts

Leave A Comment

bg_BGBulgarian
en_USEnglish bg_BGBulgarian