image-3

Пловдив подобри рекорда си за най-дълга пешеходна улица в света, след като вече достигна трасе от 1750 метра.

До този момент първото място се държеше от столицата на Дания – Копенхаген, където улица за пешеходци е с дължина от 1500 метра. Това е районът Стрьогет, където има общо 4 улици за шопинг и разходки.
В рамките на последните две години в този участък са поставени 15 000 кв. м изцяло нова настилка, цветарници и лампи, пише в-к „Труд“.
Допреди 3 години по Главната на Пловдив на Джумая джамия и по Малката главна – ул. „Райко Даскалов“, се движеха автомобили, но кметът Пловдив и екипът му изпълниха обещанието си към пловдивчани този участък да стане изцяло пешеходна зона.
 През 2015 г. такива ще станат и няколко улици в артквартал „Капана“, обеща градоначалникът.
В община Пловдив са получени предложения пешеходна да стане и улица „Иван Вазов“, която тръгва от Централна жп гара и стига до Партийния дом и площад „Централен“. Засега обаче тази идея не се приема положително от градската управа, тъй като липсват алтернативи за пренасочване на големия автомобилен поток в тази зона на Пловдив.
По-възрастни пловдивчани припомнят, че ул. „Иван Вазов“ (бивша „Стационарна“) през първата половина на 20-и век е била пешеходна, както и сегашната Главна (бивша „Търговска“).
източник: www.economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *