image-2

Ръст в посетителите се наблюдава и по данни на НСИ за последните 3 години, които сочат стабилно покачване от 9% до 34%. С този резултат Пловдив се нарежда на първо място в страната по брой посетители с мотив културен туризъм. В същото време увеличението на туристите за първите 8 месеца на 2015 г вече е над 6%, на фона на общия спад на туристическия поток в страната.

Пловдив е един от малкото градове в страната с дългосрочна стратегия за развитие на културата. Тя е разработена от община Пловдив в сътрудничество с екип на Пловдивския университет и с германските експерти проф. д-р Оливър Шейт и д-р Патрик Фьол, които консултираха и Общинската фондация „Пловдив 2019” при кандитатстването й за Европейска столица на културата.
Местната власт заделя значим дял от своя бюджет в подкрепа на туристическия сектор, като тенденцията е този бюджет да се увеличава. Инвестициите са както в инфраструктура, така и в маркетингови и рекламни кампании в страната и Европа. Най-голямата част от разходите се отделят за създаване на събития, включени в културния календар на града. Тази година Община Пловдив е финансирала над 100 различни културни събития. Пловдив успя да развие традиционните си събития и същевременно да привлече много нови с национално и международно значение. Обогатяването и изграждането на стойностен културен календар стои в основата на избирането на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.Г
Градът присъства и в престижната класация на „Lonely  Planet“ като една от 10-е дестинации, които си струва да бъдат посетени през 2015 г., което също допринася градът да стане водеща дестинация за културен туризъм.
Провежда се и активна политика за популяризиране на културното наследство на Пловдив, Стария град и Капана като атрактивна дестинация за културен туризъм. През последните три години отвориха врати Малката базилика, Римски стадион, Капана – квартал на творческите индустрии, които привлякоха доста туристи.
Очакванията са през 2019 г., когато ще бъде европейска културна столица азедно с италианския град Матера, Градът под тепетата да бъде посетен от рекорден брой чуждестранни туристи в най-новата си история и от 800 000 през 2014 година те да достигнат над 3 млн.
източник: www.infotourism.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *